Allantoin

blog-post

V přírodě se alantoin vyskytuje v rostlinné i živočišné říši. Lze ho nalézt v jírovci, tabákovém semenu, pěničných klíčků, řepy a v například v moči některých savců - Možná odtud pověra, že si při zranění má člověk počůrat zranění - což se samozřejmě nesmysl.

Popis:

V kosmetice hydratuje, uklidňuje a chrání pokožku. Podporuje rychlejší zajizvení pokožky například po akné. Pro výrazný anti-age účinek se používá v nejdražších kosmetických přípravcích proti stárnutí. Omezuje účinek volných radikálů. V certifikovaných přípravcích je alantoin vyráběn extrakcí z rostlin.

Účinek

Allantoin má regenerační účinky, podporuje hojení pokožky, sliznic, a zlomenin (podporuje tvorbu tkáně, která spojuje úlomky kostí po zlomenině), a pro tyto cenné vlastnosti je hojně využíván v kosmetologii i lékařství. Můžeme jej najít v krémech či dalších kosmetických přípravcích podporujících hojivé procesy (krémy proti akné, čisticí a zklidňující tonika, regenerační pleťové krémy, sprchové gely či šampóny, užívá se při léčení ran a vředů, atd). Allantoin se též užívá vnitřně - při léčbě poškození sliznic, hlavně sliznic hltanu a žaludku (léčení žaludečních a dvanáctníkových vředů), je častou přísadou přípravků určených pro ústní hygienu – najdeme ho v řadě zubních past, v ústních kloktadlech používaných při špatně se hojících zánětech dutiny ústní (obzvláště při paradentóze). Nalezneme jej však i v řadě dalších farmaceutických aplikacích (ušní či oční kapky, atd.)

Chemie, účinné látky

Allantoin je dusíkatá organická látka na bázi močoviny, která je pro své výrazné regenerační účinky s oblibou využívána v kosmetice i farmakologii. Má vzhled bílého krystalického prášku a je produktem metabolismu kyseliny močové u většiny savců (s výjimkou vyšších primátů, jako je člověk). U neprimátích savců vzniká allantoin oxidací kyseliny močové pomocí urát oxidázy.

Zdroje suroviny

Allantoin je produktem purinového metabolismu a je přítomen v jejich moči, lze jej však nalézt také v řadě rostlin – např. v kostivalu lékařském (Symphytum officinale).